Завершились 3-річні курси вчителів християнської етики при Єпархіяльному Катехитичному інституті

18 листопада 2008
Друк
15 листопада одноденними реколекціями завершилось навчання чергового курсу вчителів християнської етики, що діють при Єпархіяльному Катехитичному Інституті Пресв. Трійці. З привітальним словом до вчителів звернувся владика Ярослав (Приріз), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Преосвященніший подякував вчителям за їхні зусилля, які вони виявили у пізнанні основ християнського віровчення, наголосивши на основних етапах пізнання людино Божої Премудрості: «У спілкуванні з Богом, - зазначив владика, - людина відкриває премудрий Божий задум спасіння, яке походить від Отця через Сина у Сятому Дусі. Пресвята Тройця творить людину, дає їй свободу вільно діяти, допомагає виправити її помилки, спасає, але в свою чергу очікує від людини  відповіді.  Без Христа людська особа не може пізнати цілої правди про саму себе – того, що вона передусім покликана осягнути подобу Первообразу через життя у Христі та з’єднання з Ним».

Владика також зауважив, що сьогоднішнім основним завданням вчителів християнської етики є вказувати на християнські основи виховання, як на складову частину національного виховання: «Духовність породжує шляхетність, допомагає кожній людині стати людиною, а нації – нацією. У християнській моралі сконцентровані найвищі цінності цивілізації, тому християнські аргументи залишаються найвагомішими. Християнське виховання виправдало себе у світовій педагогіці, щоб виховати здорову, культурну спільноту людей, нам необхідна цілюща сила християнської моралі».

Наостанок преосвященніший Ярослав пригадав вчителям, що «справжнє щастя людини полягає не в бунті перед Богом і перетворенні безцінного дару свободи на сваволю, а в сповненні Божої волі, бо створена на Божий образ людина може розвинути свої здібності, таланти й потенціал тільки у Бозі».
 
Посвідчення вчителя християнської етики, які вручив ректор інституту о. Микола Витівський, цього року отримали 48 вчителів, 13 з яких належить до православного віросповідання.

Випускники курсів вчителів християнської етики отримали також посвідчення Обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, викладачі якого читають лекції з методики викладання в Катехитичному інституті.

Зазначимо, що Дрогобицький Єпархіяльний Катехитичний інститут Пресвяої Трійці зосереджує свою діяльність на таких основних напрямках: підготовка християнських педагогів та інших церковних і суспільних працівників, а саме - кваліфікованих катехитів і вчителів християнської етики для праці в недільних парафіяльних школах, державних і недержавних школах, дитячих садочках різних форм власності, для праці серед молодих сімей, з молоддю і т.п.; кваліфікованих дяків для служіння при парафіях.
Детальніше про інститут ви можете дізнатись на веб-сторінці закладу.

Теми: Ярослав (Приріз), катехити

Інші публікації за темою